Klasifikácia rán a štádiá ich hojenia sú dôležitými nástrojmi na výskum a výber optimálnej lokálnej terapie. Progetto Intesa – Medicazione Speciale Tento projekt bol vyvinutý v spolupráci s: A.I.S.Le.C. – Associazione Infermieristica per lo Studio delle Lesioni Cutanee (Združenie ošetrovateľstva pre štúdium kožných rán) – Pavia Vedecká koordinácia: Associazioni Titolari di Farmacia z Belluna, Bergama, Bolzano, Lecco, Mantova, Pavia, Trento a Vicenza.03
Existujú rôzne typy kategorizácie lézií podľa ich charakteristík. Niektoré z nich sa používajú na všetky typy vredov, zatiaľ čo iné len na určité typy lézií.
1) model založený na „farebne kódovanom“ optickom parametri, ako ho navrhuje Wound CareSociety.
Čierne rany - Žlté rany - Červené rany - Ružové rany
2) pomocou hodnotiacej stupnice, ako je tá, ktorú navrhuje Národný poradný panel pre dekubity (NPUAP) rozdelenej do „štyroch etáp“ podľa rôznych príslušných vrstiev a zvyčajne sa používa na klasifikáciu preležanín.
- I. štádium, intaktný kožný erytém, ktorý nezmizne tlakom; klasifikuje léziu, ktorá je predzvesťou kožného vredu. Na tmavo pigmentovanej pokožke môžu byť ďalšími príznakmi iná farba, strata tepla, edém a opuch.
- Štádium II, čiastočná strata hrúbky kože zahŕňajúca epidermis, dermis alebo oboje. Lézia je povrchová a klinicky sa prejavuje ako abrázia, pľuzgier alebo plytký kráter.
- Štádium III, strata kože v plnej hrúbke zahŕňajúca poškodenie alebo nekrózu podkožného tkaniva, ktoré môže siahať až po spodnú fasciu, ale nie cez ňu. Klinicky sa prejavuje ako hlboký kráter s alebo bez podkopania.
- Štádium IV, strata kože v plnej hrúbke s rozsiahlou deštrukciou, nekrózou tkaniva alebo poškodením svalov, kostí alebo podporných štruktúr (šľachy alebo kĺbové puzdro). Podkopávanie a sínusové cesty môžu byť spojené s preležaninami štádia IV.
Okrem tejto klasifikácie, ktorá je najpoužívanejšia, existujú aj ďalšie modely:
- SHEA stupnica (4 stupne)
- Agentúra pre politiku zdravotnej starostlivosti (4 stupne)
- stupnica SESSING (7 stupňov)
- Americká geriatrická spoločnosť (5 stupňov)
- EPUAP - Európsky poradný panel pre dekubity - Usmernenia (4 stupne)
3) prostredníctvom špecifických klasifikácií lézií chodidiel u diabetických pacientov, ako je tá, ktorú navrhuje Wagner.
- Stupeň 0: žiadny vred, ale riziko lézie pre prítomnosť neuropatických a vaskulárnych komplikácií;
- Stupeň 1: vred obmedzený na dermis (kožu a podkožné tkanivo);
- Stupeň 2: Hlboký vred siahajúci cez šľachy a kĺbové puzdrá, žiadna infekcia;
- Stupeň 3: Hlboký vred siahajúci cez kosť, s alebo bez osteitídy alebo osteomyelitídy;
- Stupeň 4: Lokalizovaná gangréna (predkolenia alebo päty);
- Stupeň 5: Gangréna chodidla.
4) Texaská univerzita nedávno prijala klasifikáciu, ktorú možno celkom oprávnene považovať za úplnejšiu a formulovanejšiu.
Lézie sa hodnotia v závislosti od závažnosti (v stupni) a patogénneho momentu (v hĺbke), čo umožňuje uspokojivú klinickú definíciu.